Non Stop: +4 0736 687 773

Ce sunt masinile autonome? Volo Rent a Car va explica

2020-01-04 11:30:10 Autor: Volo Rent a Car
Ce sunt masinile autonome? Volo Rent a Car va explica

Vehiculele autonome, disponibile în viitor în flota Volo Rent a Car, sunt mașini sau camioane care pot funcționa în siguranță fără a fi necesară intervenția unui șofer uman. Aceste mașini fără șofer combină senzorii și software-ul pentru a controla, naviga și conduce vehiculul. Deocamdată, în România și alte țări, nu există vehicule complet autonome care să poată fi puse legal în circulație. Mașinile complet autonome și funcționale există în faza de prototip, dar, în acest moment, nu există un cadru legal pentru punerea lor în circulație. În schimb, mașinile semi-autonome convenționale oferite de Tesla, BMW, Audi, Mercedes, VW și disponibile pentru închiriere la Volo Rent a Car sunt legale și oferă funcții precum asistare la schimbarea benzii, asistare la frânare și asistare la parcare. Aceste mașini se pot conduce singure la viteze mici, dar șoferii trebuie să țină mâinile pe volan; altfel, mașina se va opri automat.

Deși este încă la început, tehnologia vehiculelor autonome se dezvoltă exponențial și ar putea să schimbe radical sistemul nostru de transport, de închirieri auto Volo și, indirect, economia și societatea noastră. Constructorii din industria auto au creionat cinci niveluri de autonomie, estimând că vehiculele cu nivelul patru de autonomie vor fi lansate în viitorul apropiat.

Cele cinci niveluri de autonomie:

  • Nivel 0: Toate sistemele majore ale mașinii sunt controlate de un șofer uman.
  • Nivel 1: Anumite sisteme, precum tempomatul sau frânarea automată, pot fi controlate de mașină, câte una pe rând.
  • Nivel 2: Mașina oferă cel puțin două funcții autonome simultane, precum accelerație și direcție, dar necesită șofer uman pentru a funcționa în siguranță – la Volo Rent a Car sunt disponibile spre închiriere mașini cu nivel 2 de autonomie.
  • Nivel 3: Mașina poate controla toate funcțiile critice de siguranță în anumite condiții, dar șoferul trebuie să preia controlul atunci când este alertat.
  • Nivel 4: Mașina este complet autonomă în anumite scenarii de condus, dar nu în toate.
  • Nivel 5: Mașina este complet autonomă în toate situațiile.

În prezent, există mai multe tehnologii concurente pentru mașinile fără șofer, printre care se numără Google, Uber, Tesla, Nissan, VW, BMW, Mercedes și alți mari constructori auto și companii IT. Deși detaliile de design ale acestor tehnologii diferă, majoritatea sistemelor autonome creează și mențin o hartă internă a împrejurimilor cu ajutorul unei game variate de senzori, precum radarul. De exemplu, prototipurile autonome de la Uber utilizează 64 de raze laser împreună cu alți senzori pentru a-și construi harta internă a împrejurimilor. Prototipurile autonome de la Google folosesc lasere, radare, camere video foarte performante și sonare. Informațiile trimise de acești senzori sunt procesate de sistemul software, care alege calea de urmat pentru vehicul. Acesta transmite mai departe instrucțiuni servomotoarelor din mașină, care controlează accelerația, frânarea și direcția. Algoritmii de evitare a obstacolelor, regulile codate la nivel de cip, modelarea predictivă și discriminarea inteligentă a obiectelor (de exemplu, recunoașterea diferenței dintre un pieton și o bicicletă) ajută sistemul software să respecte regulile de circulație și să navigheze printre obstacole.

Vehiculele semi-autonome ar putea necesita intervenția unui șofer uman dacă sistemul întâmpină incertitudini, în timp ce mașinile complet autonome ar putea să nu includă nici măcar volan. Aceste vehicule se remarcă prin conectivitate constantă cu împrejurimile, ceea ce le permite să comunice cu alte vehicule și chiar cu infrastructura rutieră, cum ar fi semafoarele de trafic din noua generație. Deocamdată, Volo Rent a Car vă reamintește că majoritatea prototipurilor autonome nu dispun de această posibilitate, bazându-se exclusiv pe senzorii și software-ul intern. Costurile și avantajele mașinilor autonome rămân, deocamdată, ipotetice. Pentru a evalua impactul vehiculelor autonome asupra șoferilor, economiei, mediului și sănătății publice, sunt necesare mai multe informații.

Beneficii și provocări

Siguranța este cel mai important element pe care îl pot oferi mașinile autonome. La o simplă căutare pe internet, Volo Rent a Car a aflat că, la nivel global, accidentele rutiere sunt responsabile pentru peste 1 milion de decese anual. Vehiculele autonome ar putea reduce semnificativ numărul de decese rutiere, deoarece software-ul și inteligența artificială ar putea fi mult mai sigure și mai puțin predispuse la erori decât șoferii umani. Totuși, cea mai mare provocare privind siguranța acestor sisteme este securitatea cibernetică, mai exact riscul de hacking. În plus, tehnologiile autonome vor facilita transportul persoanelor care nu pot conduce, precum vârstnicii și persoanele cu dizabilități. Totuși, aceste vehicule vor avea un impact negativ asupra șoferilor angajați în industria transporturilor, punând în pericol locurile de muncă a zeci de milioane de oameni.

În viitor, mașinile autonome vor revoluționa și industria închirierilor auto. Clienții vor putea închiria o mașină de la Volo Rent a Car din Cluj-Napoca, iar aceasta îi va transporta rapid și în siguranță la toate destinațiile dorite.

Contact pentru rezervări

Vă invităm să închiriați o mașină de la Volo Rent a Car direct de la aeroportul internațional Avram Iancu.

 

Pentru rezervări NON-STOP, vă rugăm să ne contactați:

Telefon: 0736.687.773

Email: contact@volorentacar.ro